Leeuwarder Courant, 29 oktober 2019
Wekelijkse danslessen lijken een positief effect te hebben op patiënten met de Ziekte van Parkinson. Ze krijgen er meer zelfwaardering van, ervaren een betere kwaliteit van leven en lijken er beter motorisch door te functioneren.
Die voorzichtige conclusie trekt revalidatie-arts Wya Feenstra uit onderzoek naar het effect van danslessen op fysiek en psychosociaal welzijn van 49 Parkinson-patiënten in Friesland. Zij presenteerde haar onderzoeksresultaten dinsdagmiddag tijdens het symposium Cultuur op Recept in stadsschouwburg De Harmonie.
Enkel het vertrouwen in bewegen leek niet te zijn toegenomen bij de deelnemers. ,,Enigszins teleurstellend. Wellicht is één keer in de week dansles daarvoor te weinig”, zei Feenstra, Zij koos een voorzichtige formulering, omdat de onderzochte groep niet vergeleken is met een groep die een placebo-behandeling heeft gekregen.
De bevindingen sluiten aan op uitkomsten uit eerdere onderzoeken, waardoor Feenstra durfde te spreken van ,,veelbelovende resultaten”. Mede-onderzoeker Bas Bloem van het Parkinson Centrum Nijmegen toonde onlangs al aan dat drie keer in de week fietsen op een hometrainer de symptomen voor een Parkinson-patiënt evenveel vermindert als reguliere medicatie, memoreerde ze. In Friesland lijden 1239 mensen aan de Ziekte van Parkinson. Na Alzheimer is het de meest voorkomende hersenziekte.
Feenstra stelde dat dansen op recept haalbaar, veilig en gewenst is en fysiotherapeuten kan ontlasten. Neuroloog Barbera van Harten wijst haar patiënten al langer op de danslessen. ,,Patiënten worden ontzettend blij van dat dansen, onbeschrijflijk.”
Wethouder Herwil van Gelder en medewerkers van zorgverzekeraar De Friesland lieten zich niet verleiden tot toezeggingen over financiering van dansen op recept, dat als project is gesubsidieerd door onder meer De Friesland. ,,Als blijkt dat deze vorm van therapie zorgt voor minder andere zorg, dan is dat een belangrijke, grote stap”, zei accountmanager Sara Meijer.