Dansen met Parkinson 2016

In Nederland hebben ongeveer 28.951 (onderzoek uit 2011) mensen een vorm van Parkinsonisme. Sinds 2015 biedt Marlien Seinstra op  donderdag danslessen aan voor mensen met Parkinson in Leeuwarden en vanuit deze lessen ontstond het initiatief om een voorstelling te maken. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat dansen een positief effect heeft op iemand met Parkinson.

DeDansDivisie heeft met de voorstelling Dans, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder, Dansen met Parkinson een artistiek kwalitatieve dansvoorstelling gemaakt met mensen met de ziekte van Parkinson. DeDansDivisie wilde met de voorstelling mensen met de ziekte van Parkinson de mogelijkheid geven zich te kunnen ontwikkelen tot danser/es in een artistieke productie. De mogelijkheden en uitdagingen van deze ziekte vormen dan ook de rode draad in deze voorstelling.

Belangrijk doel van dit project was de levenskwaliteit van een Parkinsonpatiënt verbeteren. Dit  project bestond uit een een bijzondere samenwerking tussen mensen met Parkinson, mantelzorgers en jonge professionele en amateurdansers, die samen in de voorstelling dansen. 

Nog nooit eerder was in Friesland een dansvoorstelling met dit onderwerp en met deze doelgroep gemaakt. Een verrijking voor zowel deelnemers als het publiek. Met het maken van deze voorstelling heeft DeDansDivisie tot doel respect en begrip te creëren voor de ziekte van Parkinson. En op een positieve manier de mogelijkheden van iemand die ziek is, laten zien. Wegens groot succes toerde de voorstelling door de Noordelijke provincies. 

Mocht u interesse hebben in deelname aan de danslessen neem contact op met Marlien Seinstra: marlienseinstra@hotmail.com of ga naar: www.parkinsoninbeweging.nl

 

DeDansDivisie is supertrots op het winnen van de wedstrijd De Kracht uit Kunst met de voorstelling Dansen met Parkinson, Dansers,  Vecht, Huil, Bid,  Lach, Werk. Zie voor de persoonlijke uitreiking van mevrouw Hedy D’Ancona het filmpje hiernaast.

Promoshow Dansen met Parkinson

Hedy D’Ancona: Kracht uit de kunst

Leeuwarden Age Friendly Cultural